Opakowania kartonowe a bezpieczeństwo produktów

Karton najczęściej wykorzystywane są w przemyśle spożywczym. Chętnie po nie sięgamy, ale z pewnością nie zastanawiamy się dlaczego pakowane są w ten, a nie inny sposób. Opakowania kartonowe, dzięki kilu warstwom zapewniają na bezpieczne zapakowanie produktów i zachowanie świeżości. Poza papierem taki karton może posiadać folię aluminiową, tworzywa sztuczne. Towary spożywcze często przebywają długa drogę, zanim trafia na sklepowe półki. To w jakim stanie dojadą zależy głównie od tego, w co są zapakowane.

Dobry producent opakowań kartonowych wykonuje je z bezpiecznych, posiadających specjalne atesty związane z kontaktem z żywnością, materiałów, chroniących żywność przez cały okres przydatności produktu do spożycia. Te kilka warstw chroni zawartość nie tylko przez uszkodzeniem, ale też tlenem, światłem czy wilgocią.

Dlaczego?

Opakowania kartonowe chronią bez konserwantów, zapewniają komfort, są bezpieczne dla środowiska, chronią przed światłem i zapewniają szczelność. Jakże to istotne dla wielu spożywczych produktów. Warto więc pamiętać, że na jakość produktu wpływa nie tylko to, z jakich surowców przygotowuje się dany towar, metody produkcji, sposób przechowywania w tym i opakowanie.